Имаш ли цели в живота си?

       Да започнем с основния въпрос. Имаш ли ясно изразени цели в живота си? Към какво се стремиш? Не подценявай този въпрос. Той е най – важния който можеш да си зададеш. Без цели и насоки в живота си ще бъдеш като клонка, която се огъва от всички ветрове. Успехът не се дава даром на никого. Той идва при тези, които имат цели и които упорстват,  докато ги постигнат.  Ако все още нямаш цели за които да се бориш, затвори се в стаята си с лист и химикал и не излизай от там, докато не ги напишеш и формулираш точно. Разбира се, че тези цели в бъдеще ще търпят промяна.  С времето ти ще придобиваш опит, ще имаш нови приоритети, ще се появят нови цели, които ще запишеш. Но тези цели ти дават сила в настоящия момент. Човек не може да мисли едновременно за много неща, той трябва да се фокусира върху приоритетите си. Помисли какви приоритети имаш. Ето някои основни правила при поставянето на цели:

  1. Целите ти трябва да се отнасят за самия теб, не можеш да контролираш живота на други.

  2. Целите ти трябва да допринасят с нещо към живота ти и живота на хората около теб.

3. Целите ти трябва да са ясно формулирани и да имат определен срок за постигане.

4. Целите трябва да се преглеждат и преосмислят ежедневно.

5. Имай предвид, че всяка цел, която искаш да постигнеш изисква някаква цена, която трябва да платиш, най – често в емоционален аспект.

6. Целите трябва да се преследват с ентусиазъм, ако не можеш да изпиташ страст към това, което искаш да постигнеш, значи тази цел не е за теб

7. Целите не трябва да надскачат прекалено много възможностите си – например не можеш да си поставиш за цел да станеш милиардер в близките две години, ако в момента едва свързваш двата края. Бъди разумен!

8. Ако целта ти се вижда прекалено трудна, раздели я на подцели, които да постигнеш последователно за по – дълъг период от време.

9. Бъди дисциплиниран и упорит в преследването на целите си.

10. Намирай начини да се мотивираш всеки ден. Този сайт ще ти помага за това.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: